Novice

Djembabe: Meant To Be (2018)

Zelo smo vesele, da je naš težko pričakovani drugi album z naslovom “Meant to be” končno zunaj!

Hvala vsem za pomoč pri ustvarjanju, CD lahko naročite na djembabemaribor@gmail.com

Glasba

Kdo so Djembabe

O nas

Naša skupina je nastala leta 2009, vse članice (6) smo iz Maribora, vadimo pa v Pekarni magdalenske mreže.  Umetniška vodja skupine je Tina Sovič, več let prisotna na glasbeni sceni, priznana tolkalka, pedagoginja, avtorica glasbe za predstave, skladateljica ter pobudnica in organizatorka mednarodnega festivala Maribum Afriqui v Mariboru.

V začetku smo Djembabe preigravale tradicionalne zahodnoafriške ritme in se leta 2009 odpravile na izobraževanje prav v zibelko zahodnoafriške glasbe – Bamako, Mali.  Sčasoma smo se odločile za poseben glasbeni eksperiment; povezovanje afriških ritmov in tradicionalnih slovanskih pesmi. V letu 2010 sta se tolkalistkam pridružili še flavtistka in violinistka. V skladbe smo vključile tudi druge melodične instrumente (klavir, balafon). Tradicionalnim skladbam pa so se pridružile tudi avtorske skladbe Tine Sovič.

V razširjeni zasedbi: Tina Sovič – tolkala, Karolina Bucka Kustec – tolkala,  Petra Hudrap – tolkala, vokal, Tamara Povh – tolkala, klaviature, Asja Grauf – tolkala flavta,  Naike Makuc – violina,  trenutno Špela Huzjak – violina, smo se predstavile na številnih koncertih in dogodkih v Sloveniji (Festival Lent Maribor, festival Poletje v Celju, festival Dobimo se pred Škucem, številni koncerti v Mariboru)  in na festivalih v  tujini (“Groovy night”, Ruddersdorf – Avstrija, “Heart Culture Festival”, Gerersdorf – Avstrija, “Afropean meeting”, Rovigo – Italija, “Etno Square Festival”, Berovo – Makedonija). Naši koncerti so bili vedno odlično sprejeti, ne samo zaradi glasbe, ampak tudi zaradi ženskega duha, energije in povezanosti, ki jo je moč začutiti med nami med nastopom.

Vmes sta sledili dve pavzi, ki sta sovpadali s porodniškimi dopusti članic, od maja 2015 pa smo spet aktivne.

O našem ustvarjanju

Osnovo  glasbenega ustvarjanja si sposodimo (z vsem spoštovanjem) tradicionalne zahodnoafriške ritme in jim dodamo ščepec slovanskega temperamenta. Glasbena energija, ki se poraja v naših ženskih srcih in prihaja izpod ženskih rok, je zanimiva kombinacija starega kot zemlja, divjega in neukrotljivega ter nežnega in preprostega. V imenu povezovanja spajamo na prvi pogled nezdružljive izvorne afriške ritme in slovanske ljudske pesmi, z avtorskim pristopom poustvarjamo zahodnoafriške tradicionalne melodije in kreiramo lastne skladbe.

Tina Sovič je vodja glasbenega festivala in projekta umetniške izmenjave Maribum Afriqui, glasbena pedagoginja, ustvarjalka glasbe za lutkovne, plesne in druge predstave (Lutkovno gledališče Maribor, Koruzno zrno …), vodja zasedbe Djembabe, članica zasedb Maribum Afriqui, Živa voda …, sodelovala je na CD-jih: Sory Diabate – Wali, 2014, Gustaf hits II, 2013, Maribor via Bamako, 2015, Maribum Afriqui, 2016 …, sodelovala je z glasbeniki, kot so: Igor Bezget, Sekou Kouyate, Sory Diabate, Lassine Kone, Jose … Poleg tega, da jo je začarala predvsem afriška glasba, je duhovna popotnica in strastna raziskovalka lastnih dušnih prostorov; marsikaterega je odprla prav glasba.

Karolina Bucka Kustec je tolkalistka (djembe, bas bobni, različna majhna tolkala in shakerji ter govoreči boben). Profesionalno se je začela ukvarjati z bobnanjem leta 2006, kot učenka Nina Mureškiča. Svoje znanje je izpopolnjevala pri svetovno znanih učiteljih: Mamadyju Keiti, Seydouju Dao, Adami Drame, Thomasu Gueiju, Nabyju Camara, Sidikiju Camara, itd.

Njena največja glasbena izkušnja je bil študijski izlet v Bamako in izobraževanje pri Madouju Faneju in Laminu Kouyateju. Nastopala je v zasedbi Dzieci slonca na Poljskem, nato v Takadrum in Calling Africa.  Od leta 2009 je članica zasedbe Djembabe, ki jo je tudi pomagala ustanoviti, skupaj z vodjo skupine Tino Sovič

Tamara Povh je akademska glasbenica, pianistka, diplomirala leta 2000 na akademiji za glasbo v Zagrebu, v razredu profesorja Harija Guseka.  Sodelovala je s številnimi solisti in zbori, je članica dua, tria in kvarteta Con spirito in kvinteta Sway  ter se predstavila na številnih koncertih doma in v tujini.  Aktivna je kot učiteljica klavirja in korepetitorka na Glasbeni šoli Celje od leta 2001. Sodelovala je na številnih tekmovanjih v Sloveniji in tujini kot mentorica in korepetitorka. Od leta 2008 je njeno zanimanje za glasbo preraslo klasične okvirje in se razširilo na druge glasbene smeri  kot so  rock, etno in world glasba. Delovala je in še deluje kot članica nekaj skupin kot so New  Creatives, Nidjavale, Djembabe, Sory Diabate & New Tribe, Maribum Afriqui…  Zadnja leta se izpopolnjuje v igranju afriških bas bobnov in sodeluje s številnimi priznanimi afriškimi glasbeniki kot so: Sory Diabate(Gvineja, Francija), Sidiki Camara (Mali, Norveška), Lassina Kone, Joel Diarra, Yero Dicko (Mali).  V  letu 2016 je bila na rezidenci v afriški državi Mali, kjer je posnela zgoščenko s skupino Maribum Afriqui. Z violinistko Sausan Hussein sta posneli skladbo za dokumentarni film Maribor Uprising (režija  Maple Razsa). Trenutno delata na projektu Men Baladein – avtorska glasba z motivi slovanskih in arabskih ljudskih pesmi. Napisala je nekaj klavirskih spremljav za otroške pesmi, besedilo Feri Lainšček, glasba Milana Ostojića, aranžma Marjan Povh.

Diskografija:

– New creatives- Soulfood- dodatek: Never enough time 2009 SAZAS/BIEM KRJ-CD-001
– Rock otočec 09 izbor- New creatives:  What’s life
– RSQ Youngunz tour- New creatives inc: Never enough time
– Gustaf hits 2014- Djembabe- Tu don don, Bon voyage
– Sory Diabate Wali, 2014 studio nomade productions SNP2014-SD-01/1
– Maribum Afriqui- Sabali, 2016
– Djembabe- Srečanja, december 2016

Petra Hudrap, tolkalistka (dudun, balafon, šejker) in vokalistka, se je glasbeno izpopolnjevala v afriškem Maliju pri učiteljih Madou Fane, Lamin Kouyate, Sidiki Camara (Dunun-bas bobni) ter različnih festivalih po Evropi (afriško petje).

Asja Grauf je akademska glasbenica, flavtistka. Svojo glasbeno pot je kot majhna deklica začela na urah baleta. Z devetimi leti je začela igrati flavto, ki je njena sopotnica še danes. Igra v različnih glasbenih zasedbah (Orkestrada, Djembabe) ter zasedbah elektro-akustičnih in improviziranih glasbenih žanrov. Sodelovala je pri nastajanju glasbe za lutkovne predstave. Ukvarja se tudi s pedagoškim delom na področju poučevanja flavte na glasbeni šoli ter pripravlja delavnice za mlade, ki povezujejo glasbo z drugimi izraznimi vsebinami (Plesni studio Intakt, Umetnostna galerija Maribor,….). Več let je sodelovala pri zasnovi programa »Bralne glasbe« na Ljubljanskem gradu v okviru projekta »Knjižnica pod krošnjami« ter v letu 2015 pripravila pet avtorskih oddaj na temo sodobne glasbe za mariborski radio študent. Je tudi predsednica Kulturno-umetniškega združenja Reaktor, v okrviru katerega so skupaj s člani izvedli dva večja projekta: leta 2014 – »Luči na reki« in leta 2015 – »Nad mestoM«.

Špela Huzjak, akademska glasbenica violinistka, je zaključila študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, se izpopolnjevala v Lahtiju na Finskem, na Univerzi v Gradcu, ter obiskovala študij jazz-violine v Celovcu. Sodelovala je z orkestrom SNG Maribor, godalnim orkestrom Capella Caliope v Grazu, damskim orkestrom Musidora, s skupinami “Srečna mladina”, “Psycho Path”, Posodi mi Jurja”, portugalsko skupino “Kumpania Algazara” ter “Terra Folkom”, z glasbeniki kot so Tamara Obrovac, Josipa Lisac, Esma Redžepova, Sašo Vollmaier (multidisciplinarni projekt “abc4”), Wilbert de Joode, Črt Remic in Spring orchestra, Matjaž Stošič, Stane Hebar, Irena Zdolšek (sodelovanje na zgoščenki Cvetje v Bachu), prof. Gunther Zechberger (projekt DrauKlangmobil), Tadej Vesenjak (sodelovanje na zgoščenki “Naša dejanja odmevajo v večnost”), Samo Šalamon in drugimi. Bila je stalna članica skupine Helika (www.helika.org), katera je v letu 2015 v samozaložbi izdala zgoščenko “Djeca Kiše” (v internetni verziji pa pod okriljem Dallas Records), ter sodelovala pri projektu in zgoščenkah “Rokerji pojejo pesnike”. V letu 2015 se je pridružila ženski zasedbi Djembabe. Špela Huzjak redno sodeluje tudi s Plesno Izbo Maribor (kot avtorica glasbe, instrumentalistka in tudi kot plesalka) v različnih plesnih performansih ter nastopa solistično.

Koncerti

  • No upcoming events scheduled yet. Stay tuned!
  • Več

Galerija

Kontakt